Uw mandje is leeg

Tel: 06 309 44203

Offerte

Workshops

(Relatie)geschenken

Hoe verzorg ik de bloembollen?

De gebruiksmogelijkheden van bloembollen op pot zijn gevarieerd. Ze kunnen zowel binnens- als buitenshuis neergezet worden. Binnenshuis kunt u al vanaf december zorgen voor een beetje lente in het huis. Heerlijke geuren en kleuren.
Ook buitenshuis zijn de potten goed met elkaar te combineren. Plant de potten in de grond of zet de potten op de patio/terras!

 

Buiten
Vanaf januari kunnen de potten buiten gezet worden. Lichte nachtvorst is geen probleem. Zijn de potten bevroren, rustig afwachten, komt weer goed. De potten kunnen in de volle grond of bloembakken geplant worden. Dankzij het koele weer gaan bloembollen erg lang mee en bloeien ze erg goed. Wanneer er strenge vorst komt, kunt u beter afwachten met buitenshuis planten of de reeds buiten geplaatste potten even in de garage zetten. Bij een droog voorjaar de bloembollen 1 tot 2 x per week het liefst regenwater geven. Zorg er altijd voor dat de potten en bakken gaten aan de onderkant hebben, of laag aan de zijkant. Het is aan te raden om kapotte dakpannen of andere scherven in de pot te leggen.

Binnen
Zet de potten binnen op een lichte plaats en geef voldoende water (hyacint matig). Laat de bloembollen beslist niet uitdrogen. Bij hyacinten de potgrond goed vochtig houden en vlak voor de bloei minder water geven. Narcissen kunt u lekker vochtig houden, hoe meer water ze krijgen, hoe langer ze worden. Hoe koeler ze staan, hoe langer ze mee gaan en hoe mooier ze worden. Een lichte standplaats is belangrijk.

Veel plezier ermee!

Narcissen op pot..

Lichtomstandigheden: volle zon tot volle schaduw      

Bloeitijd: maart-april

Hoogte: 10-25 cm.

Toepassingen: borders, bloembedden en binnenshuis gebruik

Narcissen op pot zijn ideaal voor vele toepassingen; het (gras)veld, bloembedden, plantenbakken en potten, rotstuinen, en als snijbloem en voor binnengebruik.

Narcissen zijn naast tulpen, hyacinten en krokussen de belangrijkste voorjaarsbloeiende bollen. Narcissen worden veel in tuinen gebruikt. Ze zijn namelijk erg winterhard (ook lager dan -10ºC) en de bollen verwilderen makkelijk. Bovendien hebben de vele kleuren en bloemtypen een grote rol gespeeld in hun populariteit. De grootbloeiende gele trompetnarcissen zijn bloemen die beloven dat de warme voorjaarslucht eraan komt.

In Europa, voornamelijk Spanje en Portugal, worden narcissen het meest in het wild gevonden. Al sinds de 16e eeuw zijn mensen (speciaal Engelse en Nederlandse) geïnteresseerd in de narcis. Vandaag de dag zijn deze twee landen bekend als de wereldleiders van de narcissenteelt. Narcissen zijn ook erg bekend als snijbloem en potplant. Daarnaast ruiken sommige soorten erg lekker. 

 Het grote voordeel van narcissen is dat ze zich gedragen als vaste planten in de tuin. Bovendien bloeien ze vroeg in het seizoen wat ze een belangrijke rol in de voorjaarstuin geeft. Een ander goed gebruik voor ze is onder struiken en bomen met doorzichtige kronen. Hier kunnen we profiteren van het feit dat narcissen veel schaduw tolereren.

Hyacinten op pot..

Lichtomstandigheden: volle zon tot gedeeltelijke schaduw      

Bloeitijd: maart-april

Hoogte: 25cm.

Toepassingen: borders, bloembedden en binnenshuis gebruik

Hyacinten zijn erg populair voor de tuin. Eén van de redenen hiervoor is het brede assortiment kleuren. Een andere reden is de fantastische geur. Om het beeld van deze perfect bloembol af te maken, is het feit dat hyacinten zo makkelijk in bloei komen. Van oorsprong groeien hyacinten alleen in landen rondom de Middellandse Zee, vooral in Turkije. Niet verassend is dat de 'moeder' van alle nieuwe soorten 'Hyacinthus oriëntalis' wordt genoemd. De teelt van hyacinten gaat in Nederland meer dan 400 jaar terug, maar de plant was ook bekend in de Griekse en Romeinse periode. De 17e en 18e eeuw waren tijden van enorme speculaties in hyacinten bollen. Soms werd één bol voor 150 euro verkocht, wat veel geld was voor die tijd. De voortplanting en teelt van hyacinten bollen is erg gecompliceerd. Veel kennis en goede grond is vereist om goede resultaten te behalen. De Nederlandse kwekers zijn hierin geslaagd. Het is overigens heel makkelijk om de planten binnen of in de tuin te laten bloeien.

Een voordeel is dat bloemen in de schaduw langer bloeien dan wanneer ze in de hete zon staan. Het aantal bloempjes ('nagels' genoemd) per bloem is afhankelijk van de maat van de bol. Grote bollen kunnen 50 tot 60 nagels produceren.  In bakken en potten moeten soorten met korte, sterke stengels komen. Hyacinten groeien bijna nooit groter dan 20 tot 30 cm, en zijn dus perfect voor beplantingen in bakken.

Geur

Hyacinten hebben een heerlijke geur – een karakteristiek dat bepalend is voor het succes als tuin en huisplant. Deze geur wordt beschreven als rijk of zwaar.

 

Muscari op pot..

Lichtomstandigheden: volle zon tot halfschaduw      

Bloeitijd: maart-april-mei

Toepassingen: borders, rotstuinen, onder bomen en heesters en binnenshuis gebruik

Hoogte: 10-25 cm.

De meeste soorten zijn extreem winterhard en groeien zo makkelijk dat ze eigenlijk in elke tuin zouden moeten staan.

Muscari verwilderen makkelijk op een plaats waar in de winter geen water kan gaan staan. Eén nadeel is echter dat de bladeren vaak afsterven voor het winterseizoen. De vorstschade blijft vaak in het volgende voorjaar zichtbaar.

Meer plant tips

Blauwe druiven zijn uitstekende border planten en steken mooi af tegen de vaste planten die in de tuin staan. Dit geldt voor borders met verschillende kleuren maar ook voor borders op kleur.

Plant altijd veel bollen in een groep (minimaal 25) voor een mooier resultaat. Muscari’s onder heesters planten is ook heel mooi, dit omdat de blauwe druiven bloeien wanneer de tuin nog kaal is en de heesters nog geen bladeren hebben. Voor een mooi kleurig effect moeten de bollen dichtbij elkaar worden geplant. Muscari’s gecombineerd met laat bloeiende gele narcissen of rode tulpen zijn erg mooi.

Leucojum op pot..

Bloeiperiode: april-mei

Hoogte: 40 cm.

Lichtomstandigheden: half schaduw

Toepassingen: borders, rotstuinen, onder bomen en heesters en als snijbloem

Afhankelijk van de grote van de bol, hangen er 3 tot 5 belvormige bloemen aan de lange bloemstengel. Zomerklokjes groeien het liefst in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld aan de rand van een natuurlijke vijver). De variëteit ‘Gravetye Giant’ heeft grote bloemen op een stengel die makkelijk 50 tot 60 cm lang kan worden.

Scilla op pot..

Bloeiperiode: maart-april

Hoogte: 15 cm.

Lichtomstandigheden: volle zon tot half schaduw

Toepassingen: borders en onder heesters en bomen

Als bewijs dat deze plant één van de meest winterharde kleine bloembollen is, kan de Scilla siberica gevonden worden in Centraal Rusland.

Dit is een van de beste planten om te verwilderen. De kleine ronde bollen zijn beschermd in een losse donkere huid en zijn overal verkrijgbaar. Drie tot vijf ster- of bel-vormige bloemen kunnen er op één stengel worden gevonden. Elke bol produceert ongeveer 3 tot 4 stengels. De ‘Alba’ heeft een zeldzame, witte vorm.

Dahlia op pot..

Bloeiperiode: juli tot september

Hoogte: 60 cm.

Lichtomstandigheden: volle zon tot half schaduw

Toepassing: borders en in patiotuinen (in potten en bakken te planten)

Dahlia kluiten moeten goed vochtig gehouden worden voor en tijdens de bloei. Oude bloemen kunnen eruit gehaald worden waardoor nieuwe bloemen zich weer verder kunnen ontwikkelen.

2010 Bloembollenoppot.nl | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Contact